Tururi ghidate, ateliere nocturne și diurne de observare a biodiversitații,

ateliere culinare și de albinărit, în cartierul Ronaț, la Grădinescu – GreenFeel

Comunitatea de grădinari Grădinescu – Greenfeel Timișoara este unul dintre actorii principali din Timișoara în promovarea grădinilor urbane, a permaculturii și a metodelor sănătoase de a genera hrană.

În ultimii trei ani, comunitatea de grădinari din Ronaț, împreună cu Asociația Părinți în Dialog, a găzduit activități educaționale pentru copii și adulți, promovând permacultura prin întreținerea solului prin compost, cultivarea de plante sănătoase fără chimicale, printr-o abordare naturală și sustenabilă a grădinăritului pentru o hrană sănătoasă.

La finalul lunii mai, dăm startul programului Culturi durabile, pentru orașe sustenabile prin tururi ghidate ale biodiversității dedicate școlarilor, tururi nocturne și diurne pentru observarea biodiversității și promovarea unei abordări sustenabile și ecologice a grădinăritului și a alimentației sănătoasei.

Continuăm colaborarea cu apicultorii eco locali pentru susținerea unor ateliere de îngrijire a stupilor, stors și degustare de miere și crearea unui mediu propice pentru o miere cat mai curată.

Pentru o abordare mai prietenoasa a lumii insectelor vom organiza doua ateliere de entomologie împreună cu un specialist entomolog. Vom identifica diverse specii de insecte cu care se confruntă grădinarii și vom găsi soluții de echilibru între benefic și dăunător în ecologia gradinii.

Nu vor lipsi atelierele culinare în parteneriat cu bucătari din comunitatea locală care sa promoveze conceptul de hrană sănătoasă cu retete pe baza de ingrediente locale și ecologice, după modelul “From farm to fork: buy local”.

Un biolog specializat în medii acvatice va susține două ateliere de ecologie a iazului de la Grădinescu – GreenFeel, prezentând relațiile de interdependență între plantele și animalele acvatice. Atelierele se vor desfășura nocturn și diurn cu dezbateri, observații și plantare de plante acvatice.

Continuăm și cu extinderea grădinii din cadrul Babel Școală + Liceu pentru a oferi copiilor context de învățare despre importanța grădinilor urbane, a biodiversității, a integrării noastre în natură.

Proiectul se va desfășura pe o perioada de 5 luni, prin metode ecologice, promovând conceptul de permacultură.

Permacultura (agricultura permanentă sau cultură permanentă) este o metoda de proiectare și design a unui ecosistem agricultural productiv care imită ecosistemele naturale prin reziliență, diversitate și stabilitate. Aceasta propune un set de etici și principii care încurajează lucrul împreună cu natura mai degrabă decât împotriva ei, încurajează mai degrabă includerea decât excluderea și vizează productivitatea de hrană și împărțirea surplusului cu ceilalți oameni, promovând grija față de Pământ.

Scopul acestui proiect este de a promova o abordare naturală și sustenabilă a grădinăritului, care să ofere alimente sănătoase, soluri fertile și un mediu sigur pentru albine.

Pentru mai multe informații despre evenimentele care se vor desfășura în acest sezon la grădinile comunitare din Ronaț, vizitați pagina de Facebook Grădinescu Timișoara – GreenFeel și pagina web a grădinii greenfeel.ro. În curând vom publica programul complet de ateliere și tururi.

Evenimentele fac parte din proiectul Culturi durabile, pentru orașe sustenabile, finanţat de Fundația pentru Parteneriat și Mol Romania, în cadrul celei de-a 18-a ediții a programului Spații Verzi prin care au fost selectate 22 de proiecte de mediu. Acestea vor fi implementate la nivel național, în 10 județe din țară, și vizează implicarea tinerilor și comunităților locale în inițiative de permacultură urbană și conservare a ariilor naturale protejate.

#SpațiiVerzi #FundațiaPentruParteneriat #MOLRomânia #GreenFeel #babelscoalasiliceu

Finanțatorul nu este responsabil de conținutul proiectului sau de modul în care rezultatele proiectului pot fi folosite. Acestea sunt în întregime responsabilitatea beneficiarului finanțării.

Despre Grădinescu – GreenFeel

Grădinescu – Greenfeel este o parcelă periurbană de 3ha din Timișoara, folosită inițial în perioada interbelică de o familie înstărită pentru educația în gospodărie a propriilor copii, ulterior informal ocupată în anii comunismului pentru asigurarea necesarului de hrană de către familiile mutate de la sat în blocurile din Timișoara. A fost părăsită gradual odată cu dispariția unei generații începând cu anii 90. Ea a fost lăsată moștenire unei tinere care a redat-o aproape neatinsă începând cu anii 2018-2019 unei noi generații de grădinari, un grup deosebit care îmbină diverse generații și practici de grădinărit urban. Generațiile în vârstă rămase utilizează parcele după metode tradiționale din vremurile când producția de legume avea un rol esențial de subzistență. Generațiile tinere de grădinari însă,  în special familii tinere cu copii, sunt deschise la activități colaborative de învățare, precum și de salvarea biodiversității.

Despre Asociația Părinți în Dialog

Misiunea Asociației Părinți în Dialog este de a crea contexte educaționale formale sau non formale în care învățarea să aibă loc în mod empatic și adaptat nevoilor individuale ale cursanților asigurând în același timp un nivel maxim de educație al copiilor. De-a lungul timpului, asociația și școala au derulat diferite alte proiecte, finanțate din surse naționale (de ex. Fundația Pentru Parteneriat și Fundația Comunitară Timișoara), sau internaționale (Erasmus Plus), cu scopul de a conecta educația la viață și astfel să avem comunități mai implicate și generații viitoare competente, cu gândire critică, conectate la realitate, empatice, capabile să înțeleagă și rezolve problemele cu care se vor confrunta.

“Atelierul a făcut parte din proiectul „Culturi durabile, pentru orașe sustenabile”, finanţat de Fundatia pentru Parteneriat și MOL Romania, în cadrul celei de-a 18-a ediții a programului Spații Verzi. Finanțatorul nu este responsabil de conținutul proiectului sau de modul în care rezultatele proiectului pot fi folosite. Acestea sunt în întregime responsabilitatea beneficiarului.”

SpațiiVerzi #FundațiaPentruParteneriat #MOLRomânia #greenfeel #babelscoalasiliceu

Similar Posts