blog de Simona Giura

Timișoara, 4 oct 2024

Comunitatea de grădinari Grădinescu – Greenfeel Timișoara este unul dintre actorii principali din Timișoara în promovarea grădinilor urbane, a permaculturii și a metodelor sănătoase de a genera hrană. 

În ultimii trei ani, comunitatea de grădinari din Ronaț, împreună cu Asociația Părinți în Dialog, a găzduit activități educaționale pentru copii și adulți, promovând permacultura prin întreținerea solului prin compost, cultivarea de plante sănătoase fără chimicale, printr-o abordare naturală și sustenabilă a grădinăritului pentru o hrană sănătoasă.

La finalul lunii septembrie, mai exact în ultima zi cu soare din septembrie, am organizat două ateliere, unul culinar la care am avut-o invitată pe Noemi Hügel, pentru a doua oara sezonul acesta, și unul de compostare. S-a copt pâine în cuptorul din grădină, s-au cules legume de sezon, gătite și condimentate cu ierburi din flora spontană. Ca și în luna iunie, Noemi ne-a convins cât este de important să gătim și să mâncăm sezonier, cu produse locale și proaspete.

Noemi Hügel este bucătar în Timișoara. Vara (2024) și-a mutat “biroul” la WeWilder, la Armeniș (Caraș Severin), unde a gătit alături de localnici cu produse de sezon și floră spontană. O parte din „experimente” au fost ketchup de căpșuni, pui cu corcodușe sau sarmale în frunze de dud. 

De-a lungul verii nu au lipsit atelierele de apicultură susținute de Lucian Avramescu. Cele 4 evenimente dedicate iubitorilor de albine au fost un succesm mai ales în rândul copiilor datorită degustărilor diferitelor tipuri de miere, polen, lăptișor de matcă sau fagure. S-a studiat activitatea unei familii dintr-un stup, cu noroc ca la finalul fiecărui atelier să identificăm o matcă. La finalul ultimului atelier, cel din 21 septembrie, am participat la procesul de colectare a mierii din stupina GreenFeel. Fiecare participant a plecat acasă cu un borcanel de miere marca GreenFeel.

Lucian Avramescu, de profesie IT-ist, a fost înconjurat de albine de mic, o pasiune de familie, transmisă din generație în generație. Magia a început acum 30 de ani, când tatăl lui Lucian a primit de la bunicul său doi stupi. Cu sprijinul permanent al familiei, Lucian îmbină profesia de IT-ist cu pasiunea pentru albine, dezvoltând pe parcursul anilor, o stupină frumoasă și sănătoasă de 120 de stupi.

Pentru o abordare mai prietenoasa a lumii insectelor am organizat ateliere de entomologie împreună cu ghidați de dr. Cosmin Manci, specialist entomolog. Am identificat diverse specii de insecte cu care se confruntă grădinarii, căutând soluții de echilibru între benefic și dăunător în ecologia gradinii. 

Cosmin este atras de natură și tot ce înseamnă aceasta de când se știe. Evadează din oraș de oricâte ori este posibil și spune că este un „born naturalist” (născut naturalist). În Parcul Național Retezat sau Muzeul de Istorie Naturală „Grigore Antipa” se simte „ca acasă”, cercetând și imortalizând prin fotografie micile viețuitoare de care este atât de pasionat.

Iazul de la GreenFeel este cea mai specială gradină din cele peste 35 de parcele aflate la GreenFeel. Din dorința de a-l face mai divers și mai bogat în vegetație, ne-am propus plantarea unor noi specii de plante acvatice. L-am invitat pe prof. dr. Arsene Gicu Gabriel să ne ghideze în amenajarea iazului dintr-o perspectivă mai ecologică, urmărind relațiile dintre viețuitoarele acvatice, în așa fel încât iazul nostru să devină mai arătos și mai echilibrat. Am discutat despre ce presupune o gradină acvatică, am învățat cum și la ce adâncime să plantăm, ce specii să alegem și ce specii să evităm, care sunt speciile invazive sau cum influențează plantele calitatea apei și a celorlalte viețuitoare din iaz. Aștepăm cu nerăbdare primăvara, să le vedem pe toate înflorite.

Ce facem cu resturile vegetale din grădini sau spații verzi, buruieni, gazon tuns sau puzderia de frunze căzute toamna? Unii le consideră deșeuri și nu știu cum să scape de ele. Noi le transformăm în compost. Atelierele de compostare susținute de Liana Drăghici (biolog și grădinar) ne-au demonstrat că cel mai vechi și mai eficient îngrășământ natural din lume este compostul. O materie organică descompusă, transformată în nutrienți pentru alte plante. 

Am continuat extinderea grădinii din cadrul Babel Școală + Liceu pentru a oferi copiilor context de învățare despre importanța grădinilor urbane, a biodiversității, a integrării noastre în natură. În următoarele luni, copiii vor putea studia evoluția gradinii de la sezon la sezon.

GreenFeel continuă să promoveze o abordare naturală și sustenabilă a grădinăritului, care să ofere alimente sănătoase, soluri fertile și un mediu sigur pentru albine.

Pentru mai multe informații despre grădinile comunitare din Ronaț, vizitați pagina de Facebook Grădinescu Timișoara – GreenFeel și pagina web a grădinii greenfeel.ro.

Evenimentele au făcut parte din proiectul Culturi durabile, pentru orașe sustenabile, finanţat de Fundația pentru Parteneriat și MOL România, în cadrul celei de-a 18-a ediții a programului Spații Verzi prin care au fost selectate 22 de proiecte de mediu. Acestea au fost implementate la nivel național, în 10 județe din țară, și vizează implicarea tinerilor și comunităților locale în inițiative de permacultură urbană și conservare a ariilor naturale protejate.

#SpațiiVerzi #FundațiaPentruParteneriat #MOLRomânia #GreenFeel #babelscoalasiliceu

Finanțatorul nu este responsabil de conținutul proiectului sau de modul în care rezultatele proiectului pot fi folosite. Acestea sunt în întregime responsabilitatea beneficiarului finanțării.

Despre Grădinescu – GreenFeel

Grădinescu – Greenfeel este o parcelă periurbană de 3ha din Timișoara, folosită inițial în perioada interbelică de o familie înstărită pentru educația în gospodărie a propriilor copii, ulterior informal ocupată în anii comunismului pentru asigurarea necesarului de hrană de către familiile mutate de la sat în blocurile din Timișoara. A fost părăsită gradual odată cu dispariția unei generații începând cu anii 90. Ea a fost lăsată moștenire unei tinere care a redat-o aproape neatinsă începând cu anii 2018-2019 unei noi generații de grădinari, un grup deosebit care îmbină diverse generații și practici de grădinărit urban. Generațiile în vârstă rămase utilizează parcele după metode tradiționale din vremurile când producția de legume avea un rol esențial de subzistență. Generațiile tinere de grădinari însă,  în special familii tinere cu copii, sunt deschise la activități colaborative de învățare, precum și de salvarea biodiversității.

Despre Asociația Părinți în Dialog

Misiunea Asociației Părinți în Dialog este de a crea contexte educaționale formale sau non formale în care învățarea să aibă loc în mod empatic și adaptat nevoilor individuale ale cursanților asigurând în același timp un nivel maxim de educație al copiilor. De-a lungul timpului, asociația și școala au derulat diferite alte proiecte, finanțate din surse naționale (de ex. Fundația Pentru Parteneriat și Fundația Comunitară Timișoara), sau internaționale (Erasmus Plus), cu scopul de a conecta educația la viață și astfel să avem comunități mai implicate și generații viitoare competente, cu gândire critică, conectate la realitate, empatice, capabile să înțeleagă și rezolve problemele cu care se vor confrunta.

“Atelierul a făcut parte din proiectul „Culturi durabile, pentru orașe sustenabile”, finanţat de Fundatia pentru Parteneriat și MOL Romania, în cadrul celei de-a 18-a ediții a programului Spații Verzi. Finanțatorul nu este responsabil de conținutul proiectului sau de modul în care rezultatele proiectului pot fi folosite. Acestea sunt în întregime responsabilitatea beneficiarului.”

SpațiiVerzi #FundațiaPentruParteneriat #MOLRomânia #greenfeel #babelscoalasiliceu

Similar Posts